22.5.08

Αιμοδοσία σε Μουσείο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Πινακοθήκης του Πειραιά να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ζωντανό μουσείο και με τη σκέψη ότι ένα Μουσείο δεν είναι νεκροταφείο Τέχνης, αλλά ο χώρος όπου η Τέχνη ζει, η πινακοθήκη ανοίγει τις πόρτες της στην κορυφαία μορφή εθελοντισμού την ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.

Η αιμοδοσία είναι σημαντική καθώς το αίμα δεν παράγεται παρα μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό και επομένως μόνο προσφέρεται. Είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος στη ζωή για όλους μας, από όλους μας.

Η υλοποίηση της πρώτης αιμοδοσίας στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά θα γίνει το Σάββατο 24 Μαΐου 2008 από 9π.μ. έως 11μ.μ. στο κτήριο του Παλαιού Ταχυδρομείου (Φίλωνος 29).

Θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο εκτιμώντας την πρωτοβουλία αυτή της Πινακοθήκης του Πειραιά και θέλοντας να εκφράσει την υποστήριξή του, αποφάσισε μετά από πρόταση της υπεύθυνης του μαθήματος Προληπτικής Ιατρικής Καθηγήτριας κας Ελένης Πετρίδου, στο πλαίσιο των ασκήσεων του μαθήματος, να συμμετάσχει με την εθελοντική παρουσία 65 φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Εννοείται ότι στην Αιμοδοσία μπορούν να συμμετέχουν και όσοι άλλοι αιμοδότες επιθυμούν.

Στο χώρο κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας θα υπάρχει Μουσική κατάλληλα επιλεγμένη από τον ειδικό καρδιολόγο και συνθέτη κο Θανάση Δρίτσα.

Η αιμοδοσία θα γίνει από τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά.

Η διαδικασία της αιμοδοσίας θα γίνει σε ένα χώρο ιδιαίτερης αισθητικής, στο Παλαιό Ταχυδρομείο Πειραιά, ένα αναπαλαιωμένο ιστορικό κτήριο, ιδεώδες σκηνικό για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα σε έργα Τέχνης μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, στις αίθουσες των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου, θα βρίσκονται οι κλίνες για τους εθελοντές αιμοδότες.

Το Μουσείο του Πειραιά ενδεχομένως να είναι το πρώτο μουσείο που στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών του δραστηριοτήτων ανοίγει τις πόρτες του στην αιμοδοσία.

Η πρόταση αυτή εναρμονίζεται με την φιλοσοφία ενός σύγχρονου μουσείου. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της Τέχνης και η αμεσότητα των μηνυμάτων της επηρεάζουν άμεσα και θετικά, ο δε χώρος θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ιδιαίτερα ευνοϊκού κλίματος και θα αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη έκπληξη για τους αιμοδότες.

Οι εθελοντές αιμοδότες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράλληλα και ξεναγήσεις στο χώρο του Μουσείου εφόσον το επιθυμούν. Ίσως για πολλούς από αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία μέχρι τώρα να επισκεφτούν ένα Μουσείο, η επίσκεψή τους με σκοπό την αιμοδοσία να αποτελέσει αφορμή να γνωρίσουν το Μουσείο μας, ενώ κάποιοι μπορεί να γίνουν μελλοντικοί φίλοι και επισκέπτες του.

Η πρόταση και η επιμέλεια για αιμοδοσία στο χώρο του Μουσείου ανήκει στον προϊστάμενο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά κο. Γιάννη Ρούσσο.

Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή που γίνεται σε ένα χώρο που δεν είναι Νοσοκομειακός θα τύχει μιας ευνοϊκής υποδοχής. Ευχή μας είναι να γίνει θεσμός και μέσα σε αυτόν τον χώρο πολιτισμού που είναι η Πινακοθήκη του Πειραιά, να πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες αιμοδοσίες.

Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά τηλ. 210 4101401-2.
Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
τηλ. 210 7462187, 210 7462201

0 Comments:

Post a Comment

<< Home